Voiceye Görme Engelliler İçin Karekod Sistemi

Beyid Bilişim olarak 2005 yılından bu yana engellilere bilgi dünyasının kapılarını açan çözümler sunmaktayız. Bu kapsamda barkod teknolojisi temelli yepyeni bir çözümü daha ülkemizde yaşayan görme engellilerin kullanımına sunmayı amaçlayan çalışmalarımız son aşamasına ulaşmış durumda. Voiceye Kodu olarak adlandırdığımız bu çözümümüz, kitap, dergi benzeri her türlü yazılı kaynağın içeriğini görme engellilerin erişebileceği formata dönüştürmektedir.

 Voiceye Kodu çözümümüzün Türkiye’de lansmanı öncesinde çalışmalarımızın geldiği son aşamayı gözden geçirmek amacıyla Güney Kore’de faaliyet gösteren çözüm ortağımız Voiceye INC. firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Michael Park ve pazarlama direktörü Mr. Sam Kim şirketimizi ziyaret etmişlerdir. Ziyaret sırasında Beyid Ltd. ile Voiceye INC. arasında distribütörlük Protokü de imzalanmıştır.

Aşağıda Voiceye Kodu’nun çalışma prensibi ile görme engellilerin bu çözüm yardımıyla yazılı bilgi kaynaklarına ne şekilde erişebildiklerine ilişkin temel açıklamaları bulacaksınız.

 

 

 

Voiceye Kodu nedir?


Voiceye kodu, 2 A4 sayfasının yazılı içeriğini 2,5cm2 genişliğindeki bir koda aktarır. Bu işlem Voiceye Maker adını verdiğimiz bir yazılım ile gerçekleşir. Görme engelli okuyucular Android işletim sistemi altında çalışan mobil cihazlar veya kameralı Apple cihazlarıyla (Iphone, Ipad…) sayfanın içeriğini taşıyan Voiceye Kodu’nu taradıklarında kodun içeriğini sakladığı sayfalara erişmiş olurlar.

 

Yazılı kaynaklara Voiceye kodu nasıl eklenir?


MS Word veya Adobe InDesign formatında hazırlanmış her türlü içeriğe Voiceye kodu eklemek için Voiceye Maker yazılımıyla mümkündür. Voiceye Maker her sayfanın sağ üst köşesine otomatik olarak o sayfanın içeriğini saklayan Voiceye kodunu çok kısa bir sürede ekler. Yüzlerce sayfadan oluşan bir kitabın her bir sayfasının sağ üst köşesine Voiceye kodu’nun yazılım tarafından otomatik olarak eklenmesi birkaç dakikalık bir işlemden ibarettir. Yazılı kaynak Voiceye Kodu’nun eklenmesinden sonra baskıya verilebilir. Voiceye Kodu’na sahip bir kitap raflardaki yerini aldığında hem gören, hem de görme engelli okuyucusuyla buluşmaya hazır demektir. Bir başka ifadeyle Voiceye Kodu, yazılı kaynağın görselliğine ve içeriğine hiç bir şekilde zarar vermeksizin engelli ve engeli bulunmayan okuyucuya aynı ebat ve fiziksel yapıda sunulur.

 

Görme engelli okuyucular Voiceye Kodu’na sahip yazılı kaynaklara nasıl erişebilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Voiceye Kodu sayfaların sağ üst köşelerinde bulunur ve konumları sabittir. Bu durum kodların bulunması ve kodlara doğru odaklanılması sorununu ortadan kaldırır. Görme engelli okuyucular Android işletim sistemi altında çalışan veya Apple mobil cihazlarının kamerasıyla Voiceye Kodu’nun resmini çektiklerinde kodla ilişkili sayfanın içeriği cihaza yüklenmiş olur. Mobil cihaza yüklenen sayfa içeriği cihaz tarafından seslendirilir. Görme engelli okuyucular cihazlarına yükledikleri içeriğin tuşlarını kullanarak okuma hızını ayarlayabilir, metin üzerinde belli bölümlere ulaşabilir veya işaret koyabilirler. Mobil cihazlara yüklenen içeriğin kullanıcı ihtiyaç ve tercihleri doğrultusunda seslendirilmesini sağlayan yazılım ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

 

Yayın evleri bu teknolojiyi kullanarak yayınlarını görme engellilerin kullanımına nasıl sunabilir?
Yayın evlerinin engeli bulunmayan okuyuculara sağladığı her türlü yazılı materyale Voiceye Kodu’nu eklemeleri yeterlidir. Bu işlem Voiceye Maker yazılımı tarafından gerçekleştirilir. Yayın evlerinin yapmaları gereken bu yazılımı edinerek engeli bulunmayan kullanıcıya sağladıkları içeriğe baskı öncesi Voiceye Kodu’nu da eklemektir.